Specialist Letselschade

Het zal je maar gebeuren: je bent schilder en je valt tijdens je werk van de ladder. Een ongelukkige val met de nodige medische consequenties en kosten. Kun je daar zonder schroom je baas voor aansprakelijk stellen? In de meeste gevallen wel. Werkgevers moeten namelijk zorgen voor een veilige werkomgeving. Toch durf je misschien die stap niet te zetten uit angst voor een onprettige werksfeer, of erger nog: ontslag. Hoe stel je je werkgever aansprakelijk met behoud van je baan?

De eerste stap is in veel gevallen de aansprakelijkstelling. Dat kan je aan een letselschade advocaat uit handen geven. De advocaat schrijft dan een brief aan je werkgever. Op die manier heb je er zelf geen omkijken naar en heb je ook geen rechtstreeks contact met je baas over het ongeval. Als je wilt, kun je wel je werkgever op de hoogte stellen van de komst van de brief.

Ook jouw werkgever is verzekerd voor schade door arbeidsongevallen

Belangrijk is je te realiseren dat bijna alle werkgevers zijn verzekerd voor schade door arbeidsongevallen. En hoewel ze niet op zo’n brief zitten te wachten, raakt het ze bijna nooit in hun eigen portemonnee. Zodra de werkgever de brief ontvangt, is het immers gebruikelijk dat hij deze doorstuurt naar zijn aansprakelijkheidsverzekeraar. De beoordeling van de aansprakelijkheid en het schaderegelingstraject wordt dan door de verzekeraar overgenomen. Het contact verloopt dus tussen jouw advocaat en de verzekeraar. Daardoor heeft ook de werkgever er nauwelijks meer bemoeienis mee.

Marieke Vromen:

“Je weet nooit welke blijvende lichamelijke of psychische gevolgen een arbeidsongeval met zich mee brengt. Dat kan zich uiten in beperkingen op werkgebied of in privésfeer. Het is daarom belangrijk dat je je rechten veiligstelt. Laat je niet tegenhouden door angst voor een conflict.”

Ontslag – de verzekeraar vult aan

Toch kan er na enig ziekteverzuim spanning ontstaan tussen jou en je werkgever. Maar dat betekent niet dat je baas je zomaar mag ontslaan. Integendeel: in onze wet is een opzegverbod tijdens ziekte opgenomen. Pas na twee jaar is ontslag een eventuele optie.

Maar ook dan val je nog niet in een diep financieel zwart gat.

Blijkt je werkgever inderdaad aansprakelijk te zijn, dan heb je immers recht op volledige schadevergoeding. Dat geldt overigens voor alle gevallen waarbij je tijdelijk minder loon ontvangt vanwege de ongevalsgerelateerde klachten en beperkingen. Dat verschil compenseert de verzekeraar.

Conclusie

Als je een arbeidsongeval hebt gehad en daardoor letsel hebt opgelopen, heb je recht op een schadevergoeding. Daartoe dient de verzekering van de werkgever. Een goede werkgever zal je verwijzen naar zijn verzekering en bovendien begrip tonen voor je situatie.

Last but not least: stel je rechten veilig; je weet nooit wat de toekomst brengt.

MariekekleinMarieke Vromen

Advocaat

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 024 - 359 77 00