Specialist Letselschade

Op een regenachtige maandagochtend ben je betrokken geraakt bij een verkeersongeval door toedoen van een andere automobilist. Je wilt deze daarom aansprakelijk stellen. Hoe je dat doet? Dat weet je niet zo goed. Vandaar dat je een beroep doet op de rechtsbijstandverzekering die je enkele jaren geleden hebt afgesloten. Zo ben je verzekerd van ‘gratis’ juridische ondersteuning. Na een paar maanden krijg je echter de indruk dat er weinig aandacht is voor je zaak en dat er wordt aangestuurd op een definitieve schaderegeling terwijl je nog veel lichamelijke klachten hebt. Je bent niet tevreden en wilt je zaak graag overdragen aan een advocaat. Kan dat? 

Belang van goede schaderegeling

In onze praktijk zien we regelmatig slachtoffers die om een second opinion vragen. Het slachtoffer is ontevreden over de wijze waarop de rechtsbijstandverzekeraar zijn of haar zaak behandelt. Het slachtoffer geeft bijvoorbeeld aan dat het persoonlijke contact ontbreekt, dat de schade niet actief in kaart wordt gebracht, dat het initiatief bij de wederpartij wordt gelaten of dat de rechtsbijstandverzekeraar niet naar de specifieke situatie van het slachtoffer kijkt. Een mogelijk gevolg daarvan is dat de schade definitief wordt geregeld en je er pas later achter komt dat je tekort komt.

Dit is onwenselijk. In een schadezaak moet het slachtoffer centraal staan. De schaderegeling moet adequaat en op de specifieke situatie van het slachtoffer toegespitst zijn.Het is dus van groot belang dat je je door een gespecialiseerd advocaat laat bijstaan. In dat kader is van belang te vermelden, dat het niet verplicht is een beroep te doen op je rechtsbijstandverzekering.

En wie betaalt dan de kosten van de advocaat?

In heel weinig gevallen draait het slachtoffer zelf op voor de kosten van de advocaat. Het maakt niet uit of er al een rechtsbijstandverzekeraar in beeld is.

Belangrijk is te realiseren dat in de wet is bepaald, dat als de aansprakelijkheid is erkend, de tegenpartij alle schade moet vergoeden. De advocaatkosten zijn ook schade. Zonder ongeval zou je immers geen hulp van een advocaat nodig hebben.

Als de aansprakelijkheid niet vast staat, kunnen we vaak tijdens een oriënterend gesprek in goed overleg een afspraak maken over de kosten van rechtsbijstand. In de meeste gevallen hoef je niets te betalen.

Conclusie

Het belangrijkste is dat jouw schadezaak met aandacht en kunde wordt behandeld. De kosten van de advocaat moeten in beginsel door de aansprakelijke partij worden betaald. Wellicht is de aansprakelijkheid geen open deur. Dan kan in goed overleg een afspraak worden gemaakt over de kosten, zodat je je daar in ieder geval geen zorgen over hoeft te maken.

MariekekleinMarieke Vromen

Advocaat

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 024 - 359 77 00