Specialist Letselschade

De snelweg is een plek waar gedachten snel kunnen afdwalen: naar het gesprek met een lastige klant, naar de nieuwe carnavalskraker of misschien wel vanwege slaperigheid. Het gebeurt ook wel eens dat een automobilist zo is afgeleid, dat hij naar links zwenkt en op jouw weghelft komt. Dat is een gevaarlijke situatie. Zeker als jij uitwijkt om een botsing te vermijden. Misschien lukt dat laatste, maar raak je vervolgens in de slip. Resultaat: zowel jij als jouw auto in de kreukels aan de rand van de snelweg. Toch is er geen botsing geweest. Kun je de andere automobilist dan aansprakelijk stellen?

Verkeerswetgeving is duidelijk

In het geschetste scenario is er dus geen botsing en is er maar één voertuig met schade. Toch kan de andere automobilist in principe aansprakelijk worden gesteld. De verkeerswetgeving is namelijk duidelijk: een verkeersdeelnemer mag zich niet zodanig gedragen dat hij een gevaar op de weg vormt of anderen hindert. Bovendien mag een verkeersdeelnemer geen ongeval veroorzaken waardoor een ander letsel oploopt of zelfs overlijdt.

Belang van bewijs

Het is wel uitermate belangrijk om bewijs te verzamelen over de toedracht van het ongeval. Jij moet als slachtoffer namelijk bewijzen dat de andere automobilist jou hinderde of gevaar veroorzaakte. Dit bewijs is niet altijd eenvoudig te leveren. Verzamel daarom met behulp van een letselschadeadvocaat alle relevante gegevens, zoals een aanrijdingsformulier, een proces-verbaal of getuigenverklaringen.

Als er geen getuigen zijn geweest, kan het wellicht zinvol zijn om in uw zaak een ongevallendeskundige in te schakelen. Deze deskundige kan de gegevens die er wél zijn analyseren en op basis daarvan de (meest vermoedelijke) toedracht van het ongeval vaststellen. Dit biedt aanknopingspunten voor een goed onderbouwde aansprakelijkstelling.

Conclusie

Afhankelijk van de omstandigheden van het geval, kan je een andere automobilist aansprakelijk stellen, terwijl er geen botsing is geweest. Of de aansprakelijkstelling slaagt, hangt vooral af van het bewijs dat voorhanden is. Omdat het bewijs doorslaggevend is, is het raadzaam dat wij in een vroeg stadium samen met u beoordelen welke stappen gezet moeten worden om dat bewijs te verzamelen.

In een volgend blog ga ik in op de vraag 'Wat kan ik doen als de tegenpartij niet bekend is?'.

MariekekleinMarieke Vromen

Advocaat

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 024 - 359 77 00