Dwarslaesie
Als u door een ongeval of medische fout een dwarslaesie oploopt, is de schade enorm. De basis is onder uw bestaan weggeslagen. U zult uw leven opnieuw moeten inrichten, aangepast aan uw nieuwe situatie. Daar komt zo veel bij kijken, dat een schaderegelingstraject al gauw vijf tot zes jaar kan duren. Dit is een voor u emotioneel belastend traject. Op basis van onze ervaringen schetsen wij u een beeld van dit traject.
Aansprakelijkheid
Voor dit onderdeel verwijzen wij u naar het algemene deel op de site over aansprakelijkheid.
Schadevergoeding
Zodra de aansprakelijkheid is vastgesteld, gaan wij ons actief bezig houden met de vaststelling van uw schade. Bij een dwarslaesie is dat een complex verhaal omdat in uw dagelijks leven uw situatie ingrijpend is veranderd.
Hoe gaat u de hulp voor uw persoonlijke verzorging regelen? Is uw woning nog toegankelijk voor u? Hoe moet u de zorg voor uw kinderen regelen? Kunt u uw werk weer oppakken? En zo nee, hoe groot is straks de inkomensachteruitgang? En hoe zit het met uw vervoer – bent u na de revalidatie weer in staat om een auto te besturen? En heel belangrijk: wie gaat dat betalen?
In de schaderegeling komen al deze vragen aan de orde – of het nu om wonen, werken, verzorging of vervoer gaat – de aanpassingen die nodig zijn om u in staat te stellen weer een zo zelfstandig mogelijk bestaan op te bouwen, worden door ons in kaart gebracht. De kosten van de aanpassingen, uw gemiste inkomsten en uw inkomensschade omdat uw loopbaan is gewijzigd zijn schadeposten die door ons worden begroot. Wij zetten alle juridische middelen in om deze kosten en alle schadeposten voor u vergoed te krijgen.
Enkele veel voorkomende schadeposten:
Wonen
Na de ziekenhuisopname volgt meestal een langdurige opname in een revalidatiekliniek. Tijdens de revalidatie is vaak de grootste wens: zo snel mogelijk weer naar huis. Tegelijkertijd is dat ook de grootste zorg. Kunt u in uw rolstoel nog door de voordeur? Hoe komt u in de slaapkamer of badkamer? Hoe zit het met de kosten als de woning moet worden aangepast?
Zorg
Als u dagelijks verzorging en verpleging nodig hebt is het van groot belang dat de hulp wordt verleend door mensen op wie u kunt bouwen. Dat kunnen professionele verzorgers en verplegers zijn, maar ook bijvoorbeeld uw partner of een familielid met wie u zich vertrouwd voelt. Of het nu professionals zijn of mantelzorgers – de werkzaamheden van deze mensen kosten geld.
Vervoer
Niet meer zelf kunnen autorijden of fietsen, voor veel mensen is dat een moeilijk te accepteren gegeven. Voor uw zelfstandigheid is het immers van groot belang dat u zich zonder hulp van anderen over kortere of langere afstanden zelf kunt verplaatsen.
Verlies van arbeidsvermogen
Door een dwarslaesie zijn uw kansen op de arbeidsmarkt drastisch gewijzigd. Soms lukt het mensen om weer bij hun werkgever in een aangepaste functie aan de slag te gaan. Jammer genoeg is dat maar voor enkelen weggelegd. Of u nu werknemer, zzp’er of een ondernemer met een eigen bedrijf met personeel bent, de klachten en beperkingen zijn vaak zo omvangrijk, dat het niet realistisch is te verwachten dat u weer kunt gaan deelnemen aan het arbeidsproces. Is dat in uw situatie het geval, dan kan in uw schadezaak direct het traject gevolgd gaan worden om uw schade vast te stellen. Beschikt u nog wel over capaciteiten om deel te kunnen nemen aan het arbeidsproces, dan zal in de schadezaak eerst onderzocht gaan worden of u kunt re-integreren in het arbeidsproces.
Definitieve schaderegeling
Gedurende de behandeling van uw schadezaak wordt door ons periodiek uw schade in kaart gebracht. Wij rapporteren daarover in schaderapporten. In deze rapporten zijn zo veel mogelijk de bewijsstukken opgenomen betreffende uw schade en wordt in een schadestaat overzicht gegeven van de tot dat moment door u geleden schade. Op basis van die rapporten vorderen wij voor u vergoeding van uw schade.
Niet ongebruikelijk is dat in de loop der jaren in een schadezaak door ons meer dan vijf schaderapporten worden opgesteld. Telkens ontvangt u dan op basis van die rapporten van de verzekeraar voorschotten op de definitieve schadevergoeding.